Burak Büyükdemir’ in organize ettiği etohum cafe toplantılarından birinde daha yakından tanıma şansı bulduğum Ali Saydam kendi şirketinin kuruluş aşamasından bugüne gelişini anlatırken şirketlerin 15-20 yılda bir “yunus hareketi” ni yaptığından bahsetmişti. Sıfırdan başlar yükselirsiniz, tepe noktasına ulaşıp inişe geçersiniz, düşüş bir noktada sonlanır/durdurulur ve o noktadan tekrar yükselirsiniz ve döngü tekrarlanır.
Kişisel olarak bu modelin doğruluğuna inandığımı belirtmeliyim. Esasında burada önemli olanın, düşüşün başlaması ile hemen önlem alıp esnek olmak ve yeniliklere odaklanmak olduğunu düşünüyorum. Bu sayede belli bir gerileme döneminin hemen sonrasında yeniden büyümek ve daha önemlisi hayatta kalmak mümkün olabilir. Küçülme dönemlerinde birçok başarılı ve güçlü şirket bunu yapamadığı için kaybolup gitmiyor mu?
Şirketlerin yaşayabileceği bu döngüyü kendi kişisel kariyeriniz için de uygulamanız mümkün. Sıfırdan başlar, başarılı olur yükselirsiniz ve bir noktaya ulaştıktan sonra düşüşe geçersiniz. Bu zamana kadar ben bunun istisnasını hiç görmedim. Kendi adıma bu döngünün neresindeyim diye düşündüğüm oldu. Sanırım cevabını da çok iyi biliyorum. Peki siz? Siz de kendiniz ya da şirketiniz için bu soruyu sorun, bence bu soruya vereceğiniz cevap geleceğiniz açısından büyük önem taşıyor. Hangi noktadasınız? Gelişiyor/büyüyor musunuz yoksa duraklamış/geriye doğru mu gidiyorsunuz?
Şirketler için sıfırdan nasıl büyürüm, nasıl küçülmem, markam ya da şirketimin tüketici ya da müşteri gözünde değer kazanması, başarılı olmam ve bunu sürekli kılmam için neye ihtiyacım var gibi sorulara verebileceğim bir “top 10” listesi vs. maalesef yok. Zira bu konu %100 uzmanı olduğum bir alan değil, aslında ben de bu sorular üzerinde çokça düşünüyorum, cevapları bulmaya çalışıyorum, ipuçları arıyorum. Burada sizinle bununla ilgili değerli bir kaynak paylaşabilirim. Yazının girişinde bahsettiğim Ali Saydam, tüketici/müşteri iletişimi konusunda bir ders kitabı gibi değerlendirilen kitabı “Algılama Yönetimi” nde ağırlıklı olarak pazarlama iletişim penceresinden duruma bakarak büyüme ve sürekli başarı için “hedef kitlenin gönlüne hitap etmelisin” diyor ve benim önceki yazımda da esinlendiğim üzere “kamu vicdanı” gerçeğinden bahsediyor. Kitabı size de öneririm. Eğer sizin bu ipuçları ile ilgili başka kaynak, internet sitesi, kitap, yayın vs. öneriniz varsa burada paylaşmanızdan da ayrıca çok mutlu olurum.
One thought on “Kariyerde yunus hareketi”